Zorgverleners | Cesartherapeut


Mijn naam is Daniëlle Konings. Ik werk als Cesartherapeut in Gezondheidscentrum ‘de Pastorie’.

Cesartherapie
Cesartherapie richt zich op het verbeteren van houdings- en bewegingsgewoonten. Je leert waarnemen wat je met je lichaam doet. Al naar gelang de klachten leer je kijken/voelen hoe je bijvoorbeeld, zit, staat, loopt en bukt. Wanneer je je bewust bent van bepaalde (vaak ongunstige) gewoonten, kun je dit gaan bijsturen. Veelal komt het erop neer dat je ‘verkeerde’ gewoontes afleert en je weer dichter bij je oorspronkelijke manier van bewegen komt. Daarnaast wordt er gekeken naar eventuele spanning in het lichaam. Teveel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden. Een gezonde manier van ademhalen is hierbij onmisbaar. Bewust worden van de manier waarop je ademt is vaak al een stap in de goede richting om te zorgen dat de ademhaling weer meer natuurlijk verloopt. Denk bijvoorbeeld aan het gaan voelen/opmerken van de plaats en het tempo van de ademhaling. De therapie kan je meer inzicht geven in waar de klachten vandaan komen.
Kortom: Met behulp van de behandelingen leer je over je eigen houding en manier van bewegen. Na een aantal keer zul je merken dat je steeds meer zelf vooruit kunt met wat je jezelf tijdens de therapie hebt eigen gemaakt. Uit ervaring blijkt dat je pas echt gaat begrijpen wat Cesartherapie inhoudt als je het een paar keer ervaren hebt.

Alexandertechniek
De Alexandertechniek heeft mij erg geïnspireerd in mijn werk als Cesartherapeut. Het is een bewegingsleer over het (her) vinden van de natuurlijke balans en coördinatie. Ieder mens is van nature uitgerust met een verfijnd balansmechanisme. Bij een juist functioneren, zorgt dit mechanisme voor een moeiteloos functioneren bij alles wat je doet. Ondoelmatige en meestal onbewuste spanningspatronen kunnen ervoor zorgen dat je uit balans raakt. Met behulp van Alexandertechniek kun je leren deze spanningspatronen te doorbreken.
In de praktijk komt het erop neer dat je met een zachte hand wordt begeleid in het zitten gaan, zitten en staan. Hierbij wordt je herinnert om even stil te staan bij wat je aan het doen bent waardoor onnodige spierspanning wordt voorkomen.

Cesartherapie/Mensendieck
Ondanks duidelijke verschillen in het verleden bestaan er tegenwoordig maar weinig kenmerkende verschillen tussen een oefentherapeut Cesar of een oefentherapeut Mensendieck. De oefentherapeuten van beide beroepsgroepen hebben zich verenigd tot één beroepsgroep. Het VvOCM (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck). Tegenwoordig maakt dus het geen verschil meer of je naar een oefentherapeut Cesar of oefentherapeut Mensendieck gaat.

Voor welke klachten
  • Rug- nek- en schouderklachten als gevolg van een ongunstige houding;
  • Hoofdpijn en spanningsklachten;
  • Ademhalingsklachten zoals hyperventilatie;
  • Wanneer er sprake is van een scoliose en/of een kyfose;
  • Heup- knie en voetklachten;
  • Bekkenklachten al dan niet ten gevolge van de zwangerschap;
  • Neurologische aandoeningen zoals een hernia;
  • Orthopedische aandoeningen zoals artrose;
  • Reumatische aandoeningen zoals reuma, Bechterew en fibromyalgie.

Daarnaast kan de therapie zinvol zijn als je wilt voorkomen dat je klachten krijgt.

Werkwijze
Nadat je een telefonische afspraak hebt gemaakt volgt er een intake. Hierin bespreken we de reden/klacht waarvoor je komt. Er wordt o.a. gekeken naar een aantal houdingen zodat er bepaald kan worden of er een verband is tussen de klachten en je houding/manier van bewegen. Al naar gelang de uitkomst hiervan wordt een advies gegeven of behandeling zinvol voor je kan zijn.

Vergoeding
De behandelingen worden vergoed door je ziektekostenverzekeraar, indien je een aanvullende verzekering hebt. Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd vanuit de basisverzekering. Raadpleeg je verzekeraar/polis voor meer informatie

Bereikbaarheid
De praktijk is op maandag t/m vrijdag bereikbaar op telefoonnummer: 06-12472779. Mocht de telefoon op dat moment niet beantwoord worden kun je een bericht achterlaten. Dan wordt er contact met je opgenomen.

Openingstijden
De praktijk is op woensdag en vrijdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op www.vvocm.nl/client.


Nieuws en mededelingen
Voorbereid op vakantie
Geplaatst: 16 juli 2018
Bent u van plan om naar tropische landen te reizen of naar een gebied met primitieve omstandigheden? Bereid u dan extra goed voor. Bel de travelclinic van de Pastorie, voor al uw reisadvies op maat.

Lees meer
Verbouwing
Verbouwing
Geplaatst: 6 juli 2018
Komende week wordt binnen de Pastorie gestart met een verbouwing.

Lees meer
Verhuizing
Verhuizing
Geplaatst: 6 juli 2018
Alle huisartsenzorg voortaan vanuit één locatie. Vanaf 10 juli a.s. komt de locatie aan de Theresiastraat 1A te vervallen.

Lees meer